UA-47568022-2

                                                                                              Het Kefirwinkeltje               

 


Kimchi Koreaanse Zuurkool

recept voor 2 liter

  •  1 China-kool, zonder de kern er van, geraspt/fijn gesneden
  • 1 bosje groene uien, grof gehakt
  • 1 kop geraspte wortels
  • ½ mok rettich, geraspt (optioneel)
  • 1 eetlepel vers geraspte gemberwortel
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en in kleine stukjes gehakt
  • ½ theelepel gedroogde chilipeper vlokken.
  • 1 eetlepel himalayazout
  • 4 eetlepels melkwei indien niet voorhanden, gebruik dan een extra eetlepel himalayazout.

Doe de groenten, de gember, de rode chilipepervlokken, het himalaya zout en de melkwei in een kom en stamp ze aan met een groenten-stamper om de sappen er uit te halen. Doe dit gestampte mengsel dan vervolgens in een 1-literpot met wijde opening, en pers het er flink in met de stamper tot de sappen er van boven de kool komen te staan. De bovenkant van de groenten zou minstens 2 ½ cm onder de bovenkant van de pot moeten komen te staan. Draai de pot goed dicht en laat die 3 dagen op kamertemperatuur staan, waarna die bewaard wordt op een koele plaats.  

Vertaling uit "Nourishing Traditions" © Nederlandse vertaling Rob Hundscheidt met medewerking van Christine Audenaert. 

 -------------------------------

Knoflook Komijn Zuurkool

recept voor 1 liter

  • ca. 1 kg witte kool of spitskool
  • 1 eetlepel himalayazout
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder

Doe de gesneden kool, de knoflookpoeder, de komijnpoeder en het himalaya zout in een kom en stamp ze aan met een groenten-stamper om de sappen er uit te halen. Doe dit gestampte mengsel dan vervolgens in een 1-literpot met wijde opening, en pers het er flink in met de stamper tot de sappen boven de kool komen te staan. De bovenkant van de groenten zou minstens 2 ½ cm onder de bovenkant van de pot moeten komen te staan. Draai de pot goed dicht en laat die 3 tot 7 dagen (smaak testen) op kamertemperatuur staan, daarna in de koelkast bewaren of op een koele plaats.(kelder) 

Recept gelezen bij  www.fermentationrecipes.com

----------------------------------------

Vruchten azijn fermenteren van

 Ananas-, peer-, appel- of ander fruit-afval

Dit is een recept dat U 'geen kosten' veroorzaakt en wordt gemaakt van fruitafval dat andere mensen gewoonlijk weggooien. Toen ik een ananas schoonmaakte, begon ik tegelijkertijd ook ananas azijn te maken, met alle fruitresten en schillen. Ik heb ze een tijdje in een pot gefermenteerd, de fruitdelen met een zeef er uit gefilterd en de azijn langer laten fermenteren. Het resultaat? Een ongelooflijk geurige en overvloedige ananas azijn voor bijna geen extra kosten.

1.   Het klein snijden van je fruit helpt om het sneller te laten gisten, maar zorg ervoor dat de stukken groot genoeg zijn om ze er later makkelijk uit te zeven (dus geen puree).

2.   U kunt witte natuur azijn gebruiken om deze fermentatie te starten, gebruik 2 eetlepels per liter. Als u schimmelproblemen bij het fermenteren wilt vermijden, voeg deze azijn er dan altijd aan toe.

3.   Als u ervoor kiest om honing in plaats van rietsuiker te gebruiken, zal het fermenteren een beetje langer duren, maar het zal nog steeds werken.

U heeft nodig: 

  • mes
  • 2 liter fermenteerpot
  • 1 kaasdoek

ingrediënten:

  • Schil en kern van 1 ananas
  • alleen voor ananas-azijn: 2 theelepels gedroogde oregano en 1/4 theelepel rode chilivlokken/poeder.

of 

voor appel of peren azijn 

  • appel- of peer-kernen en schillen (gekneusde of overrijpe vruchten met uitzondering van schimmel).

Om suikerwater te maken : 

  • 35 gram rietsuiker of honing
  • 1 liter gefilterd warm water 

Voorbereiding: 

Bereid het suikerwater voor de hoeveelheid fruitafval die u heeft met de verhouding 1 liter water op 35 gram suiker. Zorg ervoor dat alle suiker volledig is opgelost. Vul fermenteerpot ongeveer half vol met grof gesneden fruit of fruitafval, voeg vervolgens de suikerwateroplossing er aan toe. Voor ananas azijn, voegt U de extra kruiden er aan toe en dan omroeren. Bedek met een handdoek of kaasdoek de pot en laat gisten bij kamertemperatuur. Roer een keer per dag om.

U zult merken dat de vloeistof na ongeveer een week donkerder wordt. Zeef dan de fruitresten er uit en verwijder ze of composteer ze. Laat de azijn 2 tot 3 weken langer rijpen, af en toe omroeren.

Vertaling rezept van The Nourishing Cook