UA-47568022-2

                                                                                              Het Kefirwinkeltje               

 

Brouw handleiding voor “Jun” het prinsesje!


Voor 1 liter Jun heeft U nodig:

 

1 Waterkoker

1 glazen pot voor 1 liter Jun, mag groter (Inmaak glas)

1 liter bronwater zonder koolzuur, mag ook gefilterd kraanwater zijn

1 roerstaaf/lepel (hout of glas)

1 theezeef (plastic)

1 lepel (plastic)

1 thermometer

1 glazen fles met afsluiting (ideaal zijn "Grolsch" flessen) voor het afvullen van Jun

1 volle theelepel groene of witte thee ( geen theezakjes, kwaliteit losse thee gewoon veel beter)              

60 - 80 gram ruwe koudgeslagen honing (belangrijk geen suiker!!)

10 % Jun restdrank als starter of 1 dl witte natuur azijn 

1 Jun-SCOBY (ca. 8-10 cm)

1 katoenen doekje of keukenrol papier en een elastiekje

 

 Nu aan het werk:


Zorg voor schone handen en schoon materiaal om mee te werken!

 

Breng een 1/2 liter water aan de kook ca. 80° C., dan het hete water van de warmte bron wegnemen en de thee toevoegen en minimaal 2 minuten laten trekken.

De thee laten afkoelen tot onder  30° C., beter koeler!

Dan de thee zeven, de andere koude 1/2 liter water en de honing er bij en goed doorroeren. 

Doe nu de afgekoelde thee samen met 10% Jun (restdrank als starter), of 1 dl witte natuur azijn in de glazen pot.

Een goed zuur milieu om te starten is heel belangrijk voor de activiteit van de SCOBY! 

Voeg nu de Jun-SCOBY toe, deze kan blijven drijven of naar de bodem zakken, is alle beide goed! De pot afdekken met een luchtdoorlatende doek of een blad papier van de keukenrol en met een gummiband (elastiek) bevestigen.

Zet nu de pot op een niet te warme plek (ca. 20° C.), dus geen direct zonlicht en zorg voor toevoer van frisse lucht.

Vermijd vochtige plaatsen en ruimtes waar gerookt wordt om eventuele schimmelvorming te vermeiden!

Na 3 - 4 dagen de Jun testen met een rietje. Neem het rietje in de hand, dan met het rietje in de pot aan de zijkant langs de nog dunne nieuwe zwam in de drank sluit de bovenkant met de duim af, eruit uitnemen en Jun in een glaasje doen en zo testen of de Jun te zoet of fris zoetzuur en op smaak is. Zolang wachten en dagelijks proefen tot de juiste smaak bereikt is.

Als de juiste balans van smaak bereikt is (persoonlijk) kun je de Jun zeven en in een glazen fles afvullen en in de koelkast verder laten rijpen (2 - 3 dagen) daarna kan de Jun gedronken worden. Regelmatig de druk in de fles controlen anders kan het gebeuren dat door te veel druk (koolzuur) de fles uit elkaar knalt!!!

En vergeet niet voldoende Jun als starter over te houden om weer te gebruiken voor het volgende brouw- proces.

Venlo, 22.07.2015

 

Copyright ©  Het Kefirwinkeltje