UA-47568022-2

                                                                                              Het Kefirwinkeltje               

 

Brouw handleiding voor Kombucha

Voor 1 liter Kombucha heeft U nodig:

1 Waterkoker

1 glazen pot voor 1 liter Kombucha, mag groter (inmaak glas)

1 liter bronwater zonder koolzuur, mag ook gefilterd kraanwater zijn

1 roerstaaf/lepel (hout of glas)

1 theezeef (plastic)

1 thermometer

1 lepel (plastic)

1,5 - 2 theelepels (10-14 gram) zwarte, groene of witte thee              

50 - 70 gram rietsuiker of suiker en geen honing!!

10 % Kombucha restdrank als starter of 1 dl witte natuur azijn 

1 Kombucha-SCOBY (ca. 8-10 cm)

 

Nu aan het werk:

Breng het water aan de kook, dan de thee toevoegen en voor korte tijd laten meekoken om eventuele schimmel sporen in de thee af te doden en dan 15 minuten laten trekken, daarna de thee zeven.

De thee laten afkoelen tot maximaal 45 graden!

Aansluitend de suiker er bij en goed doorroeren. De thee verder laten afkoelen tot minder dan 30 graden.

Doe nu de afgekoelde thee samen met 10% Kombucha (restdrank als starter), of bij de eerste keer 1 dl witte natuur azijn in de glazen pot.

Een goed zuur milieu om te starten is heel belangrijk voor de activiteit van de SCOBY! 

Voeg nu de Kombucha-SCOBY toe, deze kan blijven drijven of naar de bodem zakken, is alle beide goed! De pot afdekken met een luchtdoorlatende doek of een blad papier van de keukenrol en met een gummiband (elastiek) bevestigen.

Zorg voor een temperatuur in de pot van ca. 23°- 28° Celsius).

In de koude maanden is het gebruik van een warmhoudplaat/mat aan te bevelen (verkrijgbaar in dierenwinkels).

Zet de pot op een donkere plek niet in de zon en 10 tot 14 dagen (meer of minder zuur) rustig laten staan. Vermijd vochtige plaatsen en ruimtes waar gerookt wordt om eventuele schimmelvorming te vermeiden!

Na 10 tot 14 dagen is de Kombucha klaar, door een papierfilter (melita) zeven en in een glazenfles in de koelkast bewaren. De pH waarde van de Kombucha is ca. 2,5-4.

Regelmatig elke dag 1 glas drinken! Indien U het te zuur vindt, kan de Kombucha met water of vruchtsap worden verdund.

U heeft nu 2 Kombucha-SCOBY's (de SCOBY plant zichzelf voort) en U kunt nu opnieuw beginnen, zoals reeds beschreven, echter met twee potten. Een gat in een Kombucha-SCOBY kan voorkomen en duid niet op problemen. De werking van de dochter-SCOBY is gelijk aan de werking van de moeder-SCOBY.

Voor de hele procedure is het van groot belang, dat U met schoon materiaal werkt! Hygiëne is uiterst belangrijk, dus goed handenwassen en voordat U begint te werken ook de gebruiksmaterialen met heet water grondig reinigen! En er ook voor zorg dragen, dat geen metaal in aanraking met de Kombucha-SCOBY en de Kombucha komt!

Indien U Kombucha als therapie wilt gebruiken, vraag dan eerst uw huisarts of natuurheelkundige!

Veel plezier en een goede gezondheid!

Venlo, oktober 2015

---

 

De 5 meest gemaakte fouten bij het Kombucha brouwen

 

  1.  De gebruiksaanwijzing niet goed gelezen
  2.  Brouwen in een te koude omgeving
  3.  Gebruik van te weinig suiker in de thee
  4. Te snel de Kombucha-SCOBY in de nog te hete voedingsoplossing doen
  5. Het Kombucha brouwproces tijdens de eerste 7 dagen met rust laten!

 

Veel beginnende Kombucha brouwers zijn bezorgd als ze voor het eerst iets zien groeien op het oppervlak van hun wordende Kombucha. Als je kijkt naar het Kombucha brouwsel, dan kan je begrijpen dat je dat wat je ziet ontstaan op het oppervlak van het brouwsel meestal niet mooi is om te zien.

Dat is het begin van een nieuwe Kombucha-SCOBY en mag niet worden gestoord. Het is vrijwel zeker geen schimmel. Om het jezelf en de baby cultuur niet onnodig moeilijk te maken, laat je het brouwsel tot de 7e dag met rust.

 

Venlo, 23-05-2015

 

Kombucha brouw problemen:  

 

Nooit!

1    Gebruik nooit een in de koelkast bewaarde scoby om  

      Kombucha te brouwen.  

2    Gebruik nooit een uitgedroogd scoby om Kombucha  

      te brouwen.  

3    Probeer nooit een scoby te laten groeien met Kombucha uit  

      een commerciële fles Kombucha dat:    

  • gepasteuriseerd is  
  • gearomatiseerd is
  • gefilterd is of een andere samenstelling heeft  
  • op het etiket niet 100% Kombucha garandeert     

 

Altijd!    

1    Gebruik altijd en alleen een frisse, levende Kombucha scoby om te  

      brouwen.  

2    Bewaar altijd uw scoby’s in een “Scoby-Hotel”met voldoende  

      vloeistof op een droge en donkere plaats.   

3    Gebruik altijd een Kombucha-scoby van een betrouwbare bron en          

      volg de duidelijke instructies in de gebruiksaanwijzing om met  

      succes te brouwen.

 

 

Venlo, 18.12.2015

Copyright ©  by Het Kefirwinkeltje