UA-47568022-2

                                                                                              Het Kefirwinkeltje               

 


2e Kombucha fermentatie!


Wie Kombucha nog niet kent of niet kan wennen aan de smaak , adviseren wij een keer na te denken over het produceren van een super gezonde fruitige Kombucha-drank boordevol met probiotica, mineralen en vitaminen! Wij gaan U op een goed begrijpelijke manier stap voor stap uitleggen hoe met deze methode, die in Nederland nog niet zo bekent is, een bijzonder lekkere Kombucha-drank gemaakt wordt. 

Benodigdheden voor het basis recept: 

·         1 liter bronwater of gefilterd water

·         70 gram ruwe rietsuiker

·         10-14 gram groene en zwarte thee

Nu aan het werk met de 1e fermentatie:

Breng het water aan de kook, dan de thee toevoegen en voor korte tijd laten meekoken om eventuele schimmel sporen in de thee af te doden en dan 15 minuten laten trekken, daarna de thee zeven.

De thee laten afkoelen tot maximaal 45 graden!

Aansluitend de suiker er bij en goed doorroeren. De thee verder laten afkoelen tot minder dan 30 graden.

Doe nu de afgekoelde thee samen met 10% Kombucha (restdrank als starter), of bij de eerste keer 1 dl witte natuur azijn in de glazen pot.

Een goed zuur milieu om te starten is heel belangrijk voor de activiteit van de Scoby! 

Voeg nu de Kombucha-Scoby toe, deze kan blijven drijven of naar de bodem zakken, is alle beide goed! De pot afdekken met een luchtdoorlatende doek of een blad papier van de keukenrol en met een gummiband (elastiek) bevestigen.

Zorg voor een temperatuur in de pot van ca. 23°- 26° Celsius).

In de koude maanden is het gebruik van een warmhoudplaat/mat aan te bevelen . Zet de pot op een donkere plek niet in de zon en 10 tot 14 dagen (meer of minder zuur) rustig laten staan. Vermijd vochtige plaatsen en ruimtes waar gerookt wordt om eventuele schimmelvorming te vermeiden!

Na 10 tot 14 dagen is de Kombucha klaar, door een papierfilter (melita)  of neteldoek zeven en in een glazenfles in de koelkast bewaren. De pH waarde van de Kombucha is ca. 2,5-4.


Voor de 2e Fermentatie heeft U nodig,

·        1 Kombuchapot en deksel met waterslot/ontluchter

·        950 ml gezeefde Kombucha-drank

·        en 1 eetlepel, naar eigen gewenste smaak, fruit of vruchtensap        toevoegen   

De Kombuchapot wordt nu gesloten met de deksel met waterslot, niet vergeten het waterslot te vullen met een beetje water en op een plek met kamertemperatuur 2-4 dagen met rust gelaten.

Hoe werkt het waterslot:

De 2e fermentatie produceert koolzuur.

Het water in de luchtsluis fungeert  als een eenrichtingsklep zodat het koolzuur er wel uit borrelen kan maar niet andersom lucht terug kan wat verontreiniging zou kunnen veroorzaken. Ook ontstaat er geen overdruk in de Fermenteerpot.


Na 2-4 dagen de smaak testen, eventueel iets langer laten fermenteren.

Als de smaak goed is, afvullen in een beugelfles 

Daarna moet de fles in de koelkast om het fermentatie proces te stoppen! 

Doet U dat niet, bestaat gevaar, dat door te veel druk in de fles deze uit elkaar knalt. 

Ook het openen van de fles doet U op een rustige manier, vaak is er veel druk in de fles en kan deze overlopen. Ook na gebruik de aangebroken fles weer terug in de koelkast! Zeker bij warm weer!


Verdere suggesties en mogelijkheden voor 1 liter Kombucha-drank bv.:

·        1 eetlepel bosbessen of

·        1 eetlepel kersen of

·        1 eetlepel frambozen of

·        1 eetlepel krenten of

·        1 eetlepel mango of

·        1 eetlepel ananas   enz.

Natuurlijk kunt U hier Uw fantasie de vrije loop laten en bv. werken met groenten of kruiden zoals bv. vanille, munt, stukjes gember, lavendel en veel meer.

Opmerking: Een 2e fermentatie kan een alcoholgehalte opleveren als gevolg van suiker in de vruchten of sappen!

Omdat deze 2 e gefermenteerde Kombucha-drank een rest van suiker bevat is deze drank door een diabeticus niet te gebruiken!

Succes!

 

Het Kefirwinkeltje.