UA-47568022-2

                                                                                              Het Kefirwinkeltje               

   culturen voor uw gezondheid


KEFIR-ROOMKAAS RECEPT

Kefir-roomkaas is eenvoudig te maken

U heeft nodig:

  • Melkkefir
  • Netel-/kaasdoek of strak geweven katoenen doek
  • Kunststof zeef

  Instructies:

  • Leg de neteldoek in de zeef en giet de melkkefir in de netel-/kaasdoek of strak geweven katoenen doek.
  • Boven een kom of pot gedurende 6 tot 8 uur laten uitlekken, of totdat de gewenste dikte is bereikt. Bewaar de wei in een afgesloten fles in de koelkast.
  • Verwijder afgewerkte kaas van het netel-kaasdoek. Gebruik de Kefir-Roomkaas in plaats van roomkaas in uw recepten – het zal een meer zure en sterkere smaak hebben dan standaard roomkaas. 
__________________

Kefir yoghurt gemakkelijk zelf maken.

Je hebt een yoghurtmaker nodig.

Ingrediënten voor 8 porties

·       950 ml verse volle melk

·       30 g vetarm instant melkpoeder (meer naar smaak)

·       120 g melkkefir gezeefd zonder knolletjes

Bereiding:

Verhit de verse melk en melkpoeder in een kleine pan bij gemiddelde temperatuur gedurende 4 minuten tot net onder het kookpunt. Laat de melk vervolgens afkoelen tot een lauwwarme temperatuur (40-42°C).

Verwarm de yoghurtmaker op lage temperatuur (40-42° C.)

Roer de kefir langzaam in het melkmengsel totdat alles gelijkmatig is gemengd en giet het mengsel in de yoghurtmaker en bij een lage temperatuur (40-42° C.) gedurende 4-10 uur fermenteren tot de gewenste zuurgraad en consistentie bereikt is. Koel de yoghurt ten minste 2 uur voor consumptie in de koelkast. 

__________________


MELKKEFIR BROOD

300 g volkoren speltmeel 

300 g tarwebloem type 550 

150 g vlokken en/of zaden 

14 g himalaya zout 

ca. 700 g melk kefir

Meng de droge ingrediënten goed en meng vervolgens met de melkkefir. Het deeg is zacht en niet kneedbaar. 

Dek het deeg af en laat minstens 24 uur rijzen. Hij moet verdubbelen. Vul het deeg in een blikken vorm en laat het weer tot aan de rand rijzen. Ritzen, eventueel met papaverzaden of sesamzaadjes bestrooien en 40 minuten bakken bij 200°C (voorverwarmd boven/onder warmte). Het brood is sappig en lang vers. 

__________________________


 

 

Een tweede fermentatie met Melkkefir
De eerste fermentatie vindt plaats wanneer u uw melkkefir- knolletjes aan de melk toevoegt en deze gedurende 12 tot 24 uur laat fermenteren. Daarna haal je de knolletjes eruit en kun je nu met de melkkefir werken zonder risico te lopen dat je schade toebrengt aan de melkkefir-knolletjes.

De tweede fermentatie met verse melkkefir wordt nu gedaan met toevoeging van fruit, groente of  kruiden en opnieuw 12 tot 24 uur gefermenteerd. Afhankelijk van waarmee je gefermenteerd hebt gaat alles door de zeef, plaats daarna de pot of fles in de koelkast om de fermentatie te stoppen.

Wat zijn de smaakvoordelen van een tweede fermentatie?

Sommige mensen voeren een tweede fermentatie met melkkefir uit puur voor de gezondheid. Anderen doen het voor de verbetering van smaak. Het nogmaals fermenteren van de melkkefir, ongeacht de toevoegingen, maakt de kefir  minder zuur. Niet alleen dat, maar met toevoeging van fruit, groente of kruiden kun je de smaak van de melkkefir aangenaam veranderen. Onthoudt  dat minder meer is, te veel fruit kan er voor zorgen dat de melkkefir bitter smaakt. Een stukje schil van een citroen of een schijfje fruit is al genoeg.

Wat zijn de andere voordelen van een tweede fermentatie?

De voedingswaarde van melkkefir wordt verbeterd wanneer een tweede fermentatie wordt toegepast. De probiotica blijft zich vermenigvuldigen, en er is een stijging van het gehalte aan B-vitaminen en maakt calcium en magnesium meer biologisch beschikbaar wat betekent dat uw lichaam het beter kan opnemen. In principe is het voorverteerd en vol met enzymen.

Hier zijn enkele ideeën voor een tweede fermentatie:

Citrusvruchtenschillen, Vanille, Kaneel, Cacao, Knoflook of Ui, Pompoen,  Fruit en verschillende Thee soorten.

Gebruik een fermentatiepot met ontluchter om eventuele druk in de pot tegen te gaan.