UA-47568022-2

                                                                                              Het Kefirwinkeltje               

   culturen voor uw gezondheid

Mosterd

Mosterdzaadjes malen tot fijne poeder. Voor verschillende smaken kun je kiezen: zwarte mosterdzaden zijn het meest pikant, bruine mosterdzaadjes worden vooral in westerse landen gebruikt en geel en wit zijn mild van smaak.

Ingrediënten:

125 ml kefir-wei

375 gram gemalen mosterdzaadjes (tot poeder voor een intensieve lekkere smaak)

175 ml  gefilterd water

1 citroen (sap)

1 teentje knoflook (optie)

2 eetlepels honing (optie)

2 theelepels himalaya zout  

Instructies

Meng alle ingrediënten tot een mooi glad mengsel en indien nodig een beetje water toevoegen.

Vul het mengsel  in potjes met een inhoud van ca. 450 ml. De inhoud moet 4 cm onder de bovenkant van de pot staan.

Laat nu de mosterd gedurende 3 dagen bij kamertemperatuur fermenteren en zet de potjes aansluitend in de koelkast.

Mosterdpoeder gemengd met een vloeistof zal een zeer gladde, maar ook hete mosterd produceren. Japanse mosterd is gewoon water en mosterdpoeder die samengemengd worden en snel worden geserveerd, de hitte van mosterd zit in het endosperm, het "vlees" van het zaad, niet in de huls. Om de scherpte van de mosterd te verzachten, kunt u een kleine hoeveelheid bloem in de mosterd bijmengen. Een mengsel van mosterdpoeder met grof gemalen zaden levert een korrelige mosterd op.

De mosterd kan tot drie maanden in een afgesloten luchtdichte pot in de koelkast bewaard worden.