GEFERMENTEERDE SAPPEN
volgens DR. SWITZER
Laat bruine gierst of quinoa een nacht in water weken in glazen met spruiten.
Laat het water 's morgens uitlekken en spoel het twee keer per dag af gedurende 2 - 3 dagen.
Doe de spruiten in schone glazen, voeg de fijngehakte groenten toe, vul ze tot de rand met gefilterd water en sluit het deksel een beetje om koolzuurgas en water te laten ontsnappen. Geschikte groenten zijn wortelen, bieten, tominambur, kool, abrikozenpitten kunnen ook worden gefermenteerd.
Laat de potjes 6 dagen lang in een opvangbakje op ca. 20 graden staan. Zet ze dan op een koelere plaats. Ideaal is de kelder, ook mogelijk is de koelkast.
De sappen kunnen al na 8 dagen worden gedronken, maar kunnen ook maandenlang worden bewaard zoals zuurkool.
Fermentatie zonder zout - werkt het überhaupt?
Zout is eigenlijk geen "MOET" bij het gisten. Groenten vergisten ook gewoon in water. Het is belangrijk dat de groenten bedekt zijn met water omdat de goede melkzuurbacteriën anaëroob leven, d.w.z. ze hebben geen zuurstof nodig. Bij afwezigheid van zuurstof worden de ongewenste bacteriën geëlimineerd. Er moet echter speciale aandacht worden besteed aan de hygiëne tijdens de fermentatie zonder toevoeging van het antibacteriële zout.
GEFERMENTEERDE SAPPEN
INGREDIENTS
Voor 3 glazen van elk 1,5 liter
600 g wortelen
600 g biet
300 g courgette
3 l water
VOORBEREIDING
Was de wortelen en de bieten, schil de bieten indien nodig en snijd ze in hapklare stukken. Verander de courgette in spaghetti met de spiraalvormige snijmachine.
Verdeel de groenten gelijkmatig over de glazen.
Giet vers gefilterd water boordevol over de groenten.
Sluit alle 3 de potjes met het deksel een beetje, zodat kooldioxide en water kunnen ontsnappen.
Laat de potjes 6 dagen rusten in een lekbakje op ca. 20 graden (zie bovenstaande receptuurbeschrijving).
GEFERMENTEERDE SAPPEN
INGREDIENTS
Voor 3 glazen van elk 1,5 liter
600 g wortelen
600 g biet
300 g courgette
3 l water
VOORBEREIDING
Was de wortelen en de bieten, schil de bieten indien nodig en snijd ze in hapklare stukken. Verander de courgette in spaghetti met de spiraalvormige snijmachine.
Verdeel de groenten gelijkmatig over de glazen.
Giet vers gefilterd water boordevol over de groenten.
Sluit alle 3 de potjes met het deksel een beetje, zodat kooldioxide en water kunnen ontsnappen.
Laat de potjes 6 dagen rusten in een lekbakje op ca. 20 graden (zie bovenstaande receptuurbeschrijving).
https://deine-ernaehrung.de/fermentierte-saefte-nach-dr-switzer/