Paardenbloemen bier

Paardenbloemen (Taraxacum officinale) zijn vrijwel overal ter wereld te vinden. Net als brandnetel bier is paardenbloemen bier diep geworteld in de traditie van het brouwen van medicinale kruiden bieren. Het wordt vooral gebruikt als tonicum (de plant is een rijke bron van bètacaroteen en vitamine C) maar biedt ook gezondheidsvoordelen bij leveraandoeningen, urinewegproblemen en diabetes. De bloemen worden gebruikt om wijn te maken en zijn een goede bron van wilde gist. Ik hou meer van het bier vanwege de gezondheidsvoordelen dan van de smaak.

 

4  Liter  water

240 gram  verse paardenbloemenbladeren

15 gram  gehakte gedroogde paardenbloemenwortels (vaak verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels)

480 gram  bruine suiker (rietsuiker)

15 gram  gemberwortel (fijngesneden of geraspt)

30 gram  gehakt vers citroengras, of 2 bio citroenen (optioneel)

30 gram  creame of tartar (wijnsteen)

1-2 zakjes gist (biergist of wilde gist)

 

Procedure:

Breng het water aan de kook en voeg het verse groen en de gedroogde wortels toe. Kook 20 tot 30 minuten, voeg dan de bruine suiker, de gember, de optionele citroenen (pers ze eerst, dan doe ze ook in het brouwsel), en de creame of tartar toe. Kook nog eens 5 minuten.

Haal de pan van de haard en plaats hem (met het deksel erop) in koud water. Ververs het koude water twee of drie keer tot uw bier lauw is (ongeveer 21°C).

Alles door een Zeef en dan in een fermentor (fles, pot of wat u ook gebruikt), voeg de gist (wild of commercieel) toe en plaats er een luchtsluis (of schone handdoek) op.

Fermenteer 7 dagen. Begin te tellen wanneer de gisting actief is (dit kan 2 tot 3 dagen duren met een wilde giststarter), dan in een fles afvullen. Ik gebruik geen suiker. De gisting is actief, dus ik gebruik graag een gerecycleerde sodafles met schroefdop om eventuele overtollige carbonatatie te controleren en indien nodig vrij te geven door de bovenkant langzaam te openen. Het bier is bedoeld om jong te drinken, meestal na 7 tot 10 dagen.

Baudar, Pascal. The Wildcrafting Brewer: Creating Unique Drinks and Boozy Concoctions from Nature's Ingredients. 

Venlo, 31 Oktober 2018


E-mailen
Map
Info