Quinoaquark
Quinoa is een extreem vitaal rijk voedsel, dat terecht de kwaliteiten heeft van een echt gezond hoofdvoedsel. Het fermentatieproces helpt vooral mensen met een lage spijsvertering, een laag metabolisme en / of gastro-intestinale problemen. Op deze manier kunnen ze veel beter profiteren van het enzymbevattende vitale voedsel (hier de voorgekiemde quinoa), omdat lactobacilli het grootste deel van het spijsverteringswerk al hebben gedaan.
Quinoa-quark is een probiotich eiwitrijk voedingsmiddel, dat veel mensen kan helpen om steeds meer af te zien van dierlijk eiwit. In deze probiotische vorm zijn de hoogwaardige plantaardige eiwitten veel gemakkelijker verteerbaar en vormen bijna geen afvalstoffen.
De quark kan worden gebruikt als basis voor veganistische (koude) soepen en plantaardige cocktails, zoals een hummus snack, of in muesli en als een veganistisch eiwit milkshake.
Het basisrecept:
Quinoa een nacht in water weken (in de verhouding 1: 3), het kiemproces begint na 24 uur, daarna de gekiemde Quinoa afspoelen en met een beetje water in een mixer tot moes mixen. Laat de moes ongeveer 8-12 uur in een open schaal staan. Gedurende deze tijd vindt de fermentatie met lactobacilli uit de lucht plaats en vormt de probiotische quark zich. Nu kan de quark met behulp van een neteldoek van de “wei” gescheiden worden en de quark is klaar voor gebruik. Je kunt de quark in een pot met een schroefdeksel een paar dagen in de koelkast bewaren.
(geïnspireerd door de Vitality Recepten van Dr. John Schwitzer)