Rejuvelac van gefermenteerde kiemspruitjes

Kiemen of het kiemen verbetert de kwaliteit van de voedingsstoffen, maakt de voedingsstoffen in de eerste plaats toegankelijker of beschikbaar en is daarom zeer gunstig voor de gezondheid. Daarnaast is er nog een andere kwaliteitsverbeterende methode in de keuken, namelijk fermentatie.

Beide technieken kunnen prachtig gecombineerd worden. Het product dat beide processen combineert heet "Rejuvelac", een probiotische, voedselrijke kiemspruitjesdrank die vergelijkbaar is met de brooddrank van gefermenteerd brood. Voor Rejuvelac, spelt of tarwekorrels (ook glutenvrije rijst of quinoa) worden eerst ontkiemd en vervolgens gefermenteerd.

Tijdens de fermentatie worden melkzuurbacteriën gevormd die een positief effect hebben op de spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen. Rejuvelac kan puur worden gedronken of in smoothies, zoals Brottrunk, of dient als voorgerecht voor diverse plantaardige lekkernijen zoals gefermenteerde notenroom, plantaardige zure room of plantaardige yoghurt.

Recept voor Rejuvelac

ca. 1 kopje (vulhoeveelheid 150 ml) kiemkrachtige tarwe- of speltkorrels, glutenvrije rijst of quinoa

1 fijne zeef

1 groot kiemglas (ca. 1 liter inhoud)

1 platte schaal of een plat vat

4 kopjes (inhoud 150 ml) water

niet de hoeveelheid is belangrijk, maar de verhouding tussen dekorrels/zaden en water van 1:4

Wachttijd: 8 uur inweektijd, 2-3 dagen ontkiemingstijd en 2 dagen fermentatietijd. Doe de korrels/zaden in een fijne zeef, spoel ze af onder koud stromend water en giet de korrels in het kiemglas. Voeg vier tot vijf keer de hoeveelheid koud water toe. Het is ook mogelijk om zonder kopje te meten: vul het kiemglas tot ca. 1/4 met de korrels en voeg water toe tot ca. 2 cm onder de rand.                                                              Zet de korrels opzij om ze 8 uur te laten weken. Daarna door een zeef laten lopen en afspoelen. Spoel het glas ook goed af, het beste is om er kort kokend heet water op te gieten om ziektekiemen te doden. Giet de uitgelekte korrels in het schone kiemglas. Plaats het kiemglas vervolgens iets ondersteboven in een lekbakje. Plaats het glas en het lekbakje op de vensterbank.

Nu begint het ontkiemingsproces, dat ongeveer 2-3 dagen duurt. Gedurende deze tijd moeten de korrels/zaden twee keer per dag worden gespoeld met schoon water. Laat ze na het afspoelen even af druppelen. Spoel ook het glas goed af en doe de korrels in het glas. Wanneer de graankorrels malse scheuten hebben ontwikkeld, giet u 4 kopjes (of delen daarvan) vers, koud water over de kiemknoppen, bedekt u ze en plaatst u ze nog 2 dagen op de vensterbank om te fermenteren. Daarna is de rejuvelac klaar om af te tappen. Rejuvelac is een paar dagen houdbaar in de koelkast. De kiemspruiten kunnen nu vor een tweede keer worden gedrenkt met 4 kopjes water en opnieuw worden gefermenteerd. 

E-mailen
Map
Info