Een tweede fermentatie met Melkkefir
De tweede fermentatie met verse melkkefir wordt nu gedaan met toevoeging van fruit, groente of kruiden en opnieuw 12 tot 24 uur gefermenteerd. Afhankelijk van waarmee je gefermenteerd hebt gaat alles door de zeef, plaats daarna de kefirpot of sapfles in de koelkast om de fermentatie te stoppen.
Wat zijn de smaakvoordelen van een tweede fermentatie?
Sommige mensen voeren een tweede fermentatie met melkkefir uit puur voor de gezondheid. Anderen doen het voor de verbetering van smaak. Het nogmaals fermenteren van de melkkefir, ongeacht de toevoegingen, maakt de kefir minder zuur. Niet alleen dat, maar met toevoeging van fruit, groente of kruiden kun je de smaak van de melkkefir aangenaam veranderen. Onthoudt dat minder meer is, te veel fruit kan er voor zorgen dat de melkkefir bitter smaakt. Een stukje schil van een citroen of een schijfje fruit is al genoeg.
Wat zijn de andere voordelen van een tweede fermentatie?
De voedingswaarde van melkkefir wordt verbeterd wanneer een tweede fermentatie wordt toegepast. De probiotica blijft zich vermenigvuldigen, en er is een stijging van het gehalte aan B-vitaminen en maakt calcium en magnesium meer biologisch beschikbaar wat betekent dat uw lichaam het beter kan opnemen. In principe is het voorverteerd en vol met enzymen.
Hier zijn enkele ideeën voor een tweede fermentatie:
Citrusvruchtenschillen, Vanille, Kaneel, Cacao, Knoflook of Ui, Pompoen, Fruit en verschillende Thee soorten.
De ontluchter op de kefirpot of sapfles fungeert als een eenrichtingsklep zodat het koolzuur er wel uit borrelen kan maar niet andersom lucht terug kan wat verontreiniging zou kunnen veroorzaken. Ook ontstaat er geen overdruk in de Fermenteerpot of Sapfles.