Zelf waterkefir maken

Voor 1 liter waterkefir drank heeft U nodig:


 • 1 Kefirpot of inmaakpot voor 1 liter waterkefir, mag ook groter
 • 1 zeef (plastic)
 • 1 lepel (plastic)
 • 1 beugelfles (glas)
 • 1 liter water
 • 3 eetlepels ruwe rietsuiker (ca. 50 gram)
 • 1/2 citroen (bio)
 • 2-4 vijgen of 50 rozijnen (bio)
 • 100 gram levende waterkefir-korrels

Waar krijgt U wat:


Een Kefirpot krijgt U hier bij Het Kefirwinkeltje, een plastic zeef hier bij Het Kefirwinkeltje. De Waterkefir korrels hier bij Het Kefirwinkeltje en alle andere ingrediënten in de natuurwinkel.

Nu aan het werk:


Maak de Kefirpot schoon met heet water en zorg er voor, dat geen afwasmiddel terug blijft. Doe daar na het water en de rietsuiker in de pot en roer het goed door met een plastic lepel zodat de suiker oplost. Aansluitend komen de vijgen en ½ citroen erbij. Als laatste de kefir korrels met een plastic lepel toe voegen. Nu wordt de Kefirpot met draaideksel en waterslot gesloten en op een lichte plaats bv. vensterbank (geen directe zon inwerking) met een kamertemperatuur van 21°- 26° C minimaal 1 tot maximaal 2 dagen neergezet.

1 tot 2 dagen later is de waterkefir klaar. Haal eerst de vijgen uit de Kefirpot, deze zijn smakeloos geworden en niet meer te gebruiken. De gebruikte

citroen uitpersen en door een plastic zeef terug in de Kefirpot gieten. Tot slot de drank door een plastic trechter met zeef in een glazen fles gieten en in de koelkast bewaren. De gezonde waterkefir wordt koud gedronken.


Regelmatig elke dag 1 liter verdeeld over de dag drinken!

In de plastic zeef opgevangen kefir korrels goed met koud water doorspoelen! U kan nu weer opnieuw beginnen, zoals reeds beschreven, eventueel met een grotere pot of met meerdere kefirpotten. De kefir korrels vermeren zich voort en zo heeft U snel zoveel waterkefir korrels, die U dan aan familie en vrienden als een gezond cadeau kunt schenken.


Voor de hele procedure is het van groot belang, dat U met schoon materiaal werkt! Hygiëne is uiterst belangrijk, dus goed handen wassen en voordat U begint te werken ook de gebruiksmaterialen met heet water grondig reinigen en afspoelen!


Omdat deze waterkefir een rest van suiker bevat is deze drank door een diabeticus niet te gebruiken!


Veel plezier en een goede gezondheid!


Tip!


Kies bronwater voor het maken van Water Kefir


Water kefir korrels houden van bronwater met een hoog gehalte aan mineralen.


Gedestilleerd water, omgekeerd osmosewater en gefilterd water via een actief koolfilter (zoals een Britta of Pur) hebben vaak een zeer laag of geen existent mineralen niveau. Als u een van deze typen van water gebruikt, en uw water kefir korrels lijken traag of inactief, kan het helpen om bronwater met een hoog mineraal gehalte (zie boven) te gebruiken of een mineraal supplement aan uw water toe te voegen.


Mineraal supplementen opties voor 1 liter water:

 • ⅛ theelepel ongeraffineerd zeezout
 • ¼ theelepel natriumbicarbonaat
 • ½ theelepel ongezwavelde blackstrap melasse
 • een paar druppels vloeibaar mineraal supplement (zoals ConcenTrace)


Bij gebruik van leidingwater, raden we u aan zo veel mogelijk additieven, chemische stoffen en contaminanten uit het water te verwijderen door het water te filteren . Als filteren niet mogelijk is, kan beluchten of het koken van het water gedurende 20 minuten ten minste het chloor verwijderd worden. Ook kunt u het water 24 uur laten staan zodat het chloor kan verdampen. Water met chloramine moet gefilterd worden. Fluoride moet worden verwijderd met filters die speciaal hier voor gemaakt zijn.

Gestructureerd, alkalized of pH-aangepast water is niet geschikt voor het kweken van water kefir.


Ook voor u gelezen:


Natriumbicarbonaat (baking soda) is een mineraal wat voor waterkefir als supplement gebruikt kan worden (in slechts zeer kleine hoeveelheden), bv. als deze het niet meer zo goed doet. Dat kan zijn nadat het (te) lang in de koelkast heeft gestaan, slecht verzorgd is of te weinig mineralen via vruchten heeft gekregen, of door uitsluitend witte suiker te gebruiken.
U kunt het ook met enige regelmaat gebruiken, bv. een of twee keer een klein mespuntje/nog geen kwart theelepeltje op een liter water. Uw kefir zal het er goed op doen, door beter te groeien en geeft grotere korrels. Weersta de verleiding om te veel te gebruiken, te veel mineralen kan waterkefir verkeerd op reageren als het te lang duurt.

Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot


720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50

Copyright © Het Kefirwinkeltje