Gefermenteerde appelmoes

Kombucha-Appelmoes

Ingrediënten

4 appels

2 el honing

2 theelepels kaneel

1 theelepel nootmuskaat

½ theelepel zout

60 ml kombucha

 

Schil de appels, verwijder het klokhuis en pureer ze in de keukenmachine.

Doe alle ingrediënten in een pot met een brede opening en meng het goed. Laat de pot ongeveer 1 cm (ten minste) tot de rand van de pot met een tamper vrij houden en afsluiten met een deksel met waterslot. Laat het ongeveer 5 dagen op kamertemperatuur staan. Probeer het af en toe en stop als het lekker is.

Sluit de pot nu af. De appelmoes blijft 2 tot 3 weken in de koelkast.

 


Quinoa is een ongelooflijk rijk voedingsmiddel en verdient het om de eigenschappen van een echt gezondheidsproduct te hebben. Het fermentatieproces is vooral nuttig voor mensen met een slechte spijsvertering, een laag metabolisme en/of maag-darmproblemen. Op deze manier kunnen ze beter profiteren van een essentieel enzymhoudend voedsel (in dit geval voorgekiemde quinoa), omdat de lactobacillen het grootste deel van het spijsverteringswerk al hebben gedaan.

Quinoa-quark is een probiotisch eiwitrijk voedsel dat veel mensen kan helpen de overstap te maken van dierlijke eiwitten. In deze probiotische vorm zijn hoogwaardige plantaardige eiwitten makkelijker verteerbaar en vormen ze weinig afval.

Quark kun je gebruiken als basis voor vegan (koude) soepen en groentecocktails, zoals hummussnacks, of in granen en vegan eiwitshakes.

Basis recept:

Week de quinoa een nacht in water (de verhouding is 1:3). Na 24 uur begint hij te ontkiemen. Spoel vervolgens de gekiemde quinoa af en meng deze met een kleine hoeveelheid water in een blender tot een papje. Laat de saus ongeveer 8-12 uur in een open kom staan. Gedurende deze tijd fermenteren de lactobacillen in de lucht en vormen ze probiotische quarks. De quark kan nu met een mousseline doekje van de “wei” worden gescheiden en de quark is klaar voor gebruik.
Venlo, 09. 04. 2024

 

Copyright © Het Kefirwinkeltje

Nylon zeef

Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot

720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50