Tomaten- en groentesap met               waterkefirkorrels fermenteren.


Voor dit recept heb je nodig:

- 700 – 1000 ml biologisch tomatensap of biologisch groentesap.

- 1-2 eetlepels waterkefirkorrels

- 1 eetlepel (ca. 8 g) suiker (optioneel)


En zo eenvoudig gaat het:

Het fermenteren kan direct in een glazen fles of pot plaatsvinden. Vullen tot 3-4 cm onder de rand want tijdens het fermenteren vormt het geheel veel koolzuur en heeft plaats nodig.


Daarom moet u de deksel niet vastschroeven, maar slechts heel lichtjes, zodat het koolzuur er nog uit kan en er geen druk wordt opgebouwd. Veiliger is een fles of pot met een ontluchter! Het mengsel is echt heel explosief en schuimt behoorlijk! ;-)


Daarna laat je het mengsel gewoon op kamertemperatuur staan. Na slechts 8-24 uur gisten is het groentesap klaar, na twee dagen gisting smaakt het al behoorlijk wrang.


Het proces kan zeer verschillende hoeveelheden tijd in beslag nemen, afhankelijk van de temperatuur, het suikergehalte en de tijd van het jaar, dus het is het beste om het na 8 uur voor de eerste keer te proberen. Zodra de juiste smaak is bereikt, zeef je de kefirkristallen eruit en zet je de gefermenteerde drank in de koelkast.


Als je voor de eerste keer gefermenteerd tomaten- of groentesap probeert, zul je verbaasd zijn hoe wrang het kan smaken! Groentesappen bevatten van nature vrij veel suiker, die tijdens het gistingsproces verdwijnt. De drank is daarom ijskoud bijzonder lekker, als bestanddeel van saladedressings en smoothies, gemengd met wat vers groentesap (voor een mildere smaak) of op smaak gebracht met tabasco, citroen en wat peper.

 
Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot


720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50

Copyright © Het Kefirwinkeltje