Wat is waterkefir 

Waterkefirkorrels

Waterkefirkorrels kopen

Waterkefir is een natuurlijke drank met probiotica en wordt gemaakt van waterkefir-korrels, water, suiker en fruit voor de smaak. De kefir komt oorspronkelijk uit de Kaukasus waar de drank bij sommige volken wordt gedronken zo als wij water drinken. De waterkefir is ook zoals de melkkefir, erg gezond voor uw lichaam. Waterkefir heeft een therapeutische werking en wordt door veel mensen bij verschillende kwalen gebruikt. De meest voorkomende kwaal waarbij waterkefir gebruikt wordt zijn maag- en darmklachten, de ingrediënten in de waterkefir hebben een spoelende en heilzame werking. Uit onderzoek blijkt dat de drank helpt om een verstoorde darmflora en stoelgang weer in balans te krijgen. Waterkefir wordt ook gebruikt bij tuberculose, bloedarmoede, hoge bloeddruk, auto-imuun verstoringen en sommige huidaandoeningen als eczeem of psoriasis. Meer informatie over waterkefir vind U ook hier!


Waaruit bestaan Waterkefirkorrels

De waterkefirkorrel is een symbiose van bepaalde gezonde bacteriën en gisten. Door water en suiker (rietsuiker) aan de waterkefirkorrels toe te voegen vindt er een fermentatie proces plaats. Tijdens dit fermentatie proces, wat 2-3 dagen duurt, komen er verschillende stoffen en vitaminen vrij die goed zijn voor lichaam en geest. Door aan dit van zichzelf al gezonde drankje fruit toe te voegen krijgt de drank niet alleen een lekkere smaak maar ook nog meer goede vitaminen.

Hoe wordt de Waterkefir gemaakt

Als basis voor de drank worden de waterkefirkorrels gebruikt, deze korrels worden ook wel de kefir cultuur genoemd. Deze kefirkorrels vermenigvuldigen zich zeer snel waardoor er in theorie een levenslange voorraad kan ontstaan. Naast deze korrels zijn er (bron)water, suiker, vijgen, fruit en een citroen nodig om een goede waterkefir te kunnen maken. De suiker is bij voorkeur biologische rietsuiker, de beste keus omdat hierin geen vervelende stoffen 

zitten die de kefir cultuur kunnen aantasten. Al deze ingrediënten dienen gemengd te worden in een glazen pot. Hebt u geen glazen-, weck-pot of bokaal kies dan voor een optimaal functionerende Kefir pot hier te bestellen. De pot mag nooit van metaal zijn omdat dit de werking van de kefirkorrels kan aantasten. 

Deze 1 liter Kefirpot met waterslot voor een optimale ontluchting,is hier bij Het Kefirwinkeltje te bestellen.

Waterkefirpot met ontluchter

Samenstelling voor één liter waterkefir:
1 liter (bron)water 80-90 gram kefirkorrels Naar smaak, maar niet meer dan 80 gram, (riet)suiker. U kunt in plaats van suiker ook meer (gedroogde) vruchten gebruiken 2-3 (gedroogde)vijgen, rozijnen, dadels of abrikozen Naar smaak een halve of hele citroen (biologisch) met schil of niet biologisch zonder schil!

Ga als volgt te werk

Meng alle ingrediënten in de pot, naar voorkeur kunt u de citroen doormidden gesneden toevoegen. U kunt er ook voor kiezen om het citroensap later toe te voegen. Roer licht door het mengsel heen zodat een deel van de suiker oplost. Zet de afgesloten pot op een lichte plaats. Vaak wordt de pot in de vensterbank gezet, maar hier loopt u het risico dat het mengsel door de zon te heet wordt. Indirect licht in meestal het beste. Roer de volgende dag het mengsel nog eens voorzichtig(!) door. Laat het mengsel vervolgens nog eens 1-2 dagen staan, hoe langer u het laat staan hoe zuurder de drank wordt. Dit komt doordat er meer en meer suiker wordt opgenomen. Giet de drank af door een zeef en vang de drank op in een glazen of plastic fles. Let erop dat hierbij de zeef van kunststof is en niet van metaal. U kunt nu naar voorkeur nog de citroen boven de drank uitknijpen, als u deze nog niet bij het mengsel had gevoegd in de eerste stap. De waterkefir bevat doorgaans een beetje suiker en alcohol. De kefirkorrels worden nu afgespoeld onder stromend water en direct weer gebruikt om een nieuwe drank te maken. Mocht u willen wachten met het bereiden van een nieuwe drank bewaart de korrels met water en 1 eetlepel suiker enkele dagen in de koelkast.


Geïnteresseerd in uw eigen Waterkefir?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het zelf maken van uw eigen gezonde en lekkere waterkefir dan kunt u bij ons kefirkorrels van een hoge kwaliteit bestellen.


Wilt u eerst nog meer uitleg over het gebruik van een kefircultuur neem dan gerust contact met ons op. Een diabetiker moet met de waterkefir drank voorzichtig zijn, omdat er altijd een kleine hoeveelheid rest suiker in de drank voorhanden is!Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot


720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50

Copyright © Het Kefirwinkeltje