Zuurkool maken met kombucha

Gezonde, smaakvolle Kombucha-zuurkool is eenvoudig te maken met kant-en-klare Kombucha-drank.

Verdeel de verse witte kool in kleine reepjes met een snijmachine. Meng de gesneden witte kool met zout en, indien aanwezig, karwijzaad, gedroogde jeneverbessen, Spaanse peper en/of een laurierblad. Voeg ongeveer een eetlepel zout toe aan elke kilo witte kool.

Meng de ingrediënten in een kom met je handen en druk ze aan tot de kool water begint op te nemen. Dit vergemakkelijkt de groei van de melkzuurbacteriën. Meng de ingrediënten in een pot met ontluchter die kan worden afgesloten.

Druk de kool voorzichtig aan en meng de kombucha-drank met de zelfde hoeveelheid water, en overgiet de kool volledig met dit mengsel, totdat alles helemaal onder de vloeistof is.

De combinatie van witte kool, jeneverbes, wortel en uien wordt Kombucha-zuurkool genoemd.

Met het fundamentele recept voor Kombucha-zuurkool kun je bijna onbeperkte variaties creëren en ervan genieten. Naast witte kool kun je ook rode kool, spitskool of Chinese kool gebruiken. U kunt ook uien, knoflook, rozijnen, kleine stukjes fruit of plakjes wortel toevoegen om van te genieten. Laat de kombucha-zuurkool minimaal een week in de afgesloten pot in de koelkast fermenteren, twee weken is nog beter. De pot moet zo min mogelijk lucht bevatten. Let op: Controleer regelmatig de druk in de pot als gevolg van de fermentatie - of sluit de pot om te voorkomen dat de overtollige CO2 ontsnapt.


De beste zuurkool (gefermenteerde kool met Kombucha-thee)

 

  • Glazen pot (1,5-2 L)

 

Ingrediënten :

  • 1 fijngesneden witte kool
  • 1 grote wortel geraspt
  • 1,5 eetlepels Himalaya zeezout
  • 1 eetlepel biologische rietsuiker
  • 500 ml kombucha thee
  • 350 ml water
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 3-5 peperkorrels


Zuurkool fermentatie

  1. Doe de geraspte kool, wortels, laurierblaadjes en peperkorrels in een grote glazen pot.
  2. Meng de kool met de wortels.
  3. Meng suiker en zout in 350 ml water in een glazen pot. Roer tot de suiker en het zout zijn opgelost.
  4. Giet het watermengsel over de kool met wortels.
  5. Voeg 500 ml kombucha thee toe .
  6. Sluit de pot met een ontluchter op de deksel.
  7. Laat de kool 1 tot 2 weken ongestoord op kamertemperatuur staan, uit direct zonlicht. 
  8. Zodra u de kool in de koelkast wilt bewaren, doet u deze in een schone glazen pot met deksel. 


Flexibele thermometer

Sapfles 1 liter met

deksel € 6,75 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot


720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50

Copyright © Het Kefirwinkeltje