Zuurkool maken met kombucha
Gezonde, smaakvolle Kombucha-zuurkool is eenvoudig te maken met kant-en-klare Kombucha-drank.
Verdeel de verse witte kool in kleine reepjes met een snijmachine. Meng de gesneden witte kool met zout en, indien aanwezig, karwijzaad, gedroogde jeneverbessen, Spaanse peper en/of een laurierblad. Voeg ongeveer een eetlepel zout toe aan elke kilo witte kool.
Meng de ingrediënten in een kom met je handen en druk ze aan tot de kool water begint op te nemen. Dit vergemakkelijkt de groei van de melkzuurbacteriën. Meng de ingrediënten in een pot met ontluchter die kan worden afgesloten.
Druk de kool voorzichtig aan en meng de kombucha-drank met de zelfde hoeveelheid water, en overgiet de kool volledig met dit mengsel, totdat alles helemaal onder de vloeistof is.
De combinatie van witte kool, jeneverbes, wortel en uien wordt Kombucha-zuurkool genoemd.
Met het fundamentele recept voor Kombucha-zuurkool kun je bijna onbeperkte variaties creëren en ervan genieten. Naast witte kool kun je ook rode kool, spitskool of Chinese kool gebruiken. U kunt ook uien, knoflook, rozijnen, kleine stukjes fruit of plakjes wortel toevoegen om van te genieten. Laat de kombucha-zuurkool minimaal een week in de afgesloten pot in de koelkast fermenteren, twee weken is nog beter. De pot moet zo min mogelijk lucht bevatten. Let op: Controleer regelmatig de druk in de pot als gevolg van de fermentatie - of sluit de pot om te voorkomen dat de overtollige CO2 ontsnapt.
De beste zuurkool (gefermenteerde kool met Kombucha-thee)
Ingrediënten :
Zuurkool fermentatie
Sapfles 1 liter met
deksel € 6,75 per stuk
Standaard Fermenteer
pot met 3 delig Waterslot
720 ml € 9,95
1062 ml € 10,95
Groente Stamper
30 cm € 5,95
Thee-korb ø 10 cm
€ 4,50